Rimski carevi su signalizirali smrt gladijatora palcem prema dolje. WRONG!

U popularnoj je kulturi uobičajeno vjerovanje da su rimski carevi signalizirali smrt gladijatora palcem okrenutim prema dolje. Međutim, radi se o mitu koji je svoje mjesto pod Suncem “zaslužio” poglavito zbog utjecaja problematične slike na jedan od najpoznatijih povijesnih filmova uopće. O čemu se radi? U stvarnosti, ni rimska publika niti rimski carevi nisu koristili takvu signalizaciju. Ako se željelo poštedjeti život onoga koji je izgubio u bitci, pokazao se palac zatvoren u šaku što je predstavljalo metaforu oružja u koricama. S druge pak strane, odluka “smrt gladijatoru” signalizirana je palcem prema gore što je metaforički predstavljalo izvučeni mač. Prethodna je signalizacija opisana u antici latinskom uzrečicom pollice compresso favor iudicabatur. Da bi stvari bile još jasnije, u južnom dijelu Francuske pronađen je 1997. godine rimski medaljon iz 3. st. koji prikazuje dvojicu gladijatora na kraju međusobnog okršaja te suca koji drži palac u zatvorenoj šaci. Inskripcija na medaljonu glasi: “Oni koji stoje trebaju biti pušteni”.

Prije no što je Ridley Sccott pristao režirati slavni film Gladijator pokazana mu je slika (prikazana gore) Police Verso francuskog umjetnika iz 19. st. Jeana-Leona Geromea. Britanski redatelj u tom trenutku vjerojatno nije ni bio svjestan da će upravo ta slika biti odgovorna za popularizaciju jednog od najpoznatijih mitova vezanih uz antičku povijest. Inspiriran tom slikom, Sccott je pristao režirati film u kojega je i ubacio nekoliko scena u kojima rimski car Komod palcem gore ili dolje određuje sudbinu gladijatora koji je izgubio. The rest is history.

P. S. Za one koji žele znati više preporučam knjigu američkog povjesničara Anthonyja Corbeilla. Ako netko želi tu knjigu neka mi se slobodno obrati putem kontakt obrasca na stranici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *